Macallan 15YO Triple Cask
The Macallan 15 YO Triple Cask to whisky Single Malt pochodząca z regionu Speyside nad rzeką Spey w północnej Szkocji (Highlands). Destylarnia Macallan założona została w 1824 roku.
Macallan 12yo starzony w wyselekcjonowanych beczkach po sherry z Jerez jest wizytówką destylarni i częścią serii Sherry Oak. Bogactwo i złożoność. Dojrzały charakter, naturalny złoty kolor, suszone owoce, nuta wanilii, dąb i przyprawy.
Szczegóły produktu
Polityka bezpieczeństwa
Zasady dostawy
Zasady zwrotu
Macallan 12yo starzony w wyselekcjonowanych beczkach po sherry z Jerez jest wizytówką destylarni i częścią serii Sherry Oak. Bogactwo i złożoność. Dojrzały charakter, naturalny złoty kolor, suszone owoce, nuta wanilii, dąb i przyprawy.
The Macallan 15 YO Triple Cask to whisky Single Malt pochodząca z regionu Speyside nad rzeką Spey w północnej Szkocji (Highlands). Destylarnia Macallan założona została w 1824 roku.
Aromaty pomarańczy i imbiru są za zrównoważone słodkimi nutami rodzynek. W tle pojawiają się nuty orzechów włoskich. W smaku również mocno wyczuwalna skórka pomarańczy i imbir, a w długim, wytrawnym finiszu dębowe i miodowe akcenty.
The Macallan Rare Cask to whisky typu single malt skomponowana z destylatów dojrzewających głównie w beczkach po sherry. Autorem kompozycji jest mistrz gorzelniczy Macallana Bob Dalgarno, a do stworzenia dzieła posłużyły mu whiskies z jednego rocznika, które poddano maturacji w dębowych beczkach, wypełnionych uprzednio sherry reprezentującymi 16 różnych (sic!), swoistych stylów. Fakt, że znacząca część tych beczek to tzw. first fill, tylko potęguje niepowtarzalność całego przedsięwzięcia i sprawia, iż ta cenna butelka uświetni każdą, nawet najbardziej dekadencką kolekcję.
The Macallan 12 YO Triple Cask dojrzewa przez 12 lat w 3 rodzajach beczek: w dwóch typach beczek po sherry- z dębu amerykańskiego i dębu europejskiego oraz w beczkach po Bourbonie. Połączenie 3 styli beczek pozwala uzyskać naturalnie intensywny single malt w kolorze żywego złota. Odczuwalny kompleksowy aromat cytrusów oraz subtelne nuty wanilii. Paleta smaku to balans delikatnej dębiny z cytrusami i wanilią. Finish daje odczuć przyjemną ostrość dębu w otoczeniu owoców papai i melona.
Macallan 12yo starzony w wyselekcjonowanych beczkach po sherry z Jerez jest wizytówką destylarni i częścią serii Sherry Oak. Bogactwo i złożoność. Dojrzały charakter, naturalny złoty kolor, suszone owoce, nuta wanilii, dąb i przyprawy.
Macallan Classic Cut, szkocka whisky z limitowanej edycji, wykonana z wysokiej jakości słodu jęczmiennego, leżakowana w beczkach po sherry z Jerez, będąca mieszanką beczek po sherry oloroso i bourbonie. Aromat bardzo słodki, dużo wanilli, toffie, mlecznej czekolady. W ustach dużo drożdży, silny wpływ beczek po sherry, są rodzynki, suszone figi i morele. Finisz przypomina brandy ? masa rodzynek, orzechy włoskie, migdały, suszone wiśnie i lekki dym.
Macallan Sherry Oak 18YO dojrzewa wyłącznie w ręcznie zbieranych beczkach dębowych sezonowanych po sherry z Jerez, zapewniających bogactwo i złożoność. Podniebienie pełne dojrzałego dębu, imbiru i rodzynek dopełnione naturalnym kolorem jasnego mahoniu. Kolor - jasny mahoń. Aromat - suszone owoce, imbir, nuta wanilii i cynamonu. Smak - miękki i bogaty, z nutami przypraw, goździków, pomarańczy i prażonego dojrzałego dębu. Finisz - suszone owoce, imbir i skórka pomarańczowa.
Whisky limitowana. Wytwarzana przez mieszanie 18-letniej whisky z beczek z europejskiego i amerykańskiego dębu oraz beczek po sherry. Jest rozgrzewającym, słodkim single maltem i szczytowym osiągnięciem w gamie Double Cask firmy Macallan. Aromat suszonych śliwek, miodu, orzechów włoskich i przypraw korzennych. Bogaty, intensywny smak karmelu, rodzynek, migdałów, sherry, goździków i dębiny. Whisky o długim, eleganckim finiszu.
The Macallan 12 YO Double Cask dojrzewa w 2 rodzajach beczek. Najpierw w beczkach po sherry z dębu amerykańskiego, a następnie w beczkach po sherry z dębu europejskiego. Na bardzo specyficzny i niezwykle ceniony smak The Macallan mają wpływ: wyjątkowo małe alembiki używane do destylacji (tylko 16% najlepszej partii destylatu trafia do beczek), specjalny gatunek jęczmienia Golden Promise, który do dzisiaj uprawia się na terenie posiadłości oraz niespotykana dbałość o dobór odpowiednich beczek w zdecydowanej większości po hiszpańskiej sherry.
Macallan 15YO Double Cask dojrzewa przez 15 lat w 2 typach beczek po sherry: z dębu amerykańskiego z centralnych stanów USA oraz dębu europejskiego z północnej Hiszpanii i Pirenejów francuskich. Połączenie 2 styli beczek pozwala uzyskać naturalnie intensywny single malt w kolorze żywego złota. Odczuwalny kompleksowy aromat suszonych owoców oraz subtelne nuty miodu i czekolady. Paleta smaku to balans delikatnej dębiny z rodzynkami i wanilią. Ciepły, niemalże kremowy finish z posmakiem karmelu i cytrusów.
Macallan Classic Cut 2022 dojrzewał w beczkach zarówno z europejskiego, jak i amerykańskiego dębu. Połączone razem stworzają wyjątkowe doznania degustacyjne. Te dwa rodzaje drewna pięknie się uzupełniają i równoważą, oferując empiryczną podróż przez smak, aromat, kolor i fakturę. Ekspresja 2022 ujawnia nuty smakowe grejpfruta, brzoskwini, karmelu i lekkich przypraw. Kolor złoty; Aromat - mieszanka owoców - grejpfruta, brzoskwini, jabłek, pomarańczy z biszkoptem waniliowym, dębem i migdałami; Na podniebieniu świeże owoce, karmel, odrobina czekolady, biszkopt cytrynowy, orzechy, dąb i delikatne przyprawy. Finisz słodko-kremowy z rozgrzewającą nutką.
Dwa dęby, tworzące idealną harmonię w jednej wyjątkowej whisky single malt. Whisky dojrzewa w dwóch rodzajach beczek - z amerykańskiego i europejskiego dębu, oraz w specjalnie wyselekcjonowanych, ręcznie robionych beczkach po sherry Oloroso. Dąb amerykański nadaje delikatny smak wanilii, cytrusów i toffi. Dąb europejski zapewnia niewątpliwą subtelną przyprawę. Po dojrzewaniu dwie wyjątkowe whisky łączą się, aby stworzyć charakterystyczny single malt o słodszym, cieplejszym smaku i charakterze.
Whisky dojrzewała w beczkach po sherry z amerykańskiego i europejskiego dębu, a także w beczkach po bourbonie, wypuszczona w limitowanej edycji z okazji szkockiego święta Hogmanay, przypadającego na Noc Sylwestrową. Zapach słodki, ciasteczka szkockie, czekolada z rodzynkami, kwiaty, likier gruszkowy. Smak słodki, wykwintny, dużo jabłek, odrobina jabłkowej goryczki, liście porzeczki, lekko wanilia, czekolada. Słodko-orzechowy finisz, bakalie, tarta cytrynowa w tle i mokka.
Przy produkcji Macallan Rare Cask 2022 pracowano ze słynną skrzypaczką Nicolą Benedetti. Jej kreatywność i umiejętności znajdują odzwierciedlenie w intensywnych smakach wykwintnej whisky. Macallan Rare Cask dojrzewa w ręcznie wyselekcjonowanych dębowych beczkach. Najlepszych z najlepszych. Rezultatem jest złożony, pełny, ciemny, kremowy single malt. Uwagi degustacyjne - Kolor: mahoń. Nos: bogaty, nuty wanilii, soczyste jabłka, cytryny, pomarańcze. Smak: intensywny, nuty rodzynek, wanilia, czekolada, aromaty cytrusowe. Finisz: długotrwały, bogaty, aksamitny.
Macallan Rare Cask 2023 to whisky stworzona by pokazać kompleksowość i głębię najbardziej wyjątkowych single malt dojrzewających w magazynach The Macallan. Jest ona kompozycją ręcznie wybranych beczek z dębu amerykańskiego i europejskiego sezonowanego sherry, z których znakomita większość to najbardziej aromatyczne pierwsze napełnienie. Efektem jest niewiarygodnie złożona whisky, pełna szlachetnych dębowych aromatów o głębokiej naturalnej barwie.
Aromat: miękkie nuty wanilii z bogatymi nutami rodzynek, a następnie słodkie połączenie jabłka, cytryny i pomarańczy.
Smak: dominuje intensywna słodka nuta rodzynek, ustępując miejsca wanilii i ciemnej czekolady z nutami lekkiej skórki cytrynowej.
Finisz: długie, bogate i i aksamitne.
Whisky ciesząca się reputacją jednego z najlepszych single maltów na świecie. Classic Cut to roczna, limitowana seria whisky o niepowtarzalnym charakterze. Wydanie 2023 jest siódmą edycją i charakteryzuje się esencją świeżej gruszki i ciasteczek migdałowych zakończonych słodkim i kremowym finiszem. Słodki, świeży i żywy single malt. Aromat: elegancki zapach gruszek i kwiatów czarnego bzu z lekkimi nutami migdałów i bogatą laską wanilii. Smak: słodka i kremowa wanilia, soczyste gruszki i skórka cytryny z delikatnym dębem. Finisz: średni ze słodkim dębem i ciastkami migdałowymi.
Dojrzewanie w amerykańskich beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie, a także w beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu sezonowanego po sherry. Ilość butelek ograniczona!
Aromat - kremowe nuty z prażonym dębem, gotowanym na parze ryżem i nutami kremu z mleka kokosowego. Następnie pojawiają się akcenty owoców cytrusowych, wanilii i ciastek owsianych.
Smak - musujące nuty owoców cytrusowych - cytryny i limonki - ze słodką, kremową wanilią i prażonym kokosem.
Finisz - słodki, palony dąb i wanilia.
Artist Blend to whisky mieszana, z wysokim udziałem składnika malt 55%. Receptura bazuje na destylatach Clynelish, Linkwood oraz whisky grain z destylarni Cameronbridge, dojrzewających głównie w beczkach po Burbonie. Niewielka część destylatu dojrzewała w beczkach po Sherry Palo Cortado. Butelkowana z mocą 43%, bez filtracji. Posiada aromaty słonego karmelu, jabłek, bananów i rodzynek.
Linkwood - 27%, Clynelish - 10%, Balmenach - 10%, Cameronbridge - 45%, Highland blend z hybrydowych beczek - 8%
A.D. Rattray Cask Orkney 15YO to 15-letnia szkocka whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Stworzona, aby uczcić neolityczny folklor Orkadów, oddaje ducha wyspy dzięki głęboko wciągającemu i doskonale zbalansowanemu słodowi. Noty smakowe - subtelny dym, owoce pestkowe i przyprawy.
Isle of Raasay Single Malt jest lekko torfowy, zrównoważony, z bogatymi smakami ciemnych owoców. Dominują żytniopodobne aromaty. W tle rozwija się kusząca słodycz i zapach wiśni, śliwki, jeżyny. Mocna, pikantna i wielowątkowa. Dojrzewa w sześciu charakterystycznych beczkach, tworząc prawdziwą głębię i złożoność. Połączenie tradycji ze współczesnym myśleniem. Naturalny kolor, niefiltrowany na zimno. Zestaw zawiera butelkę whisky Raasay i 2 szklanki.
To whisky dymna, w której część destylatów poddana została maturacji w beczkach po sherry. W recepturze znalazła się whisky Clynelish, Laphroaig i Cameronbridge z beczek ex bourbon oraz Craigellachie z beczek ex sherry. Do tego niewielki procent Highland Malt, dojrzewającej w hybrydowych beczkach z francuskiego dębu, z mocno wypalonymi deklami. Ponad 60% receptury stanowią single malt, poniżej 40% whisky zbożowa. Została przefiniszowana w beczce ex Clynelish. Udało się łącznie zabutelkować 252 sztuki, z mocą 49%.
Popularna seria „Cask of Lindores” powraca! Druga odsłona tej znakomitej serii to zachwycająca whisky single malt dojrzewająca w beczkach po bourbonie, z tym że zawierająca whisky starszą niż pierwsza odsłona. Urocze nuty dojrzałych bananów, gruszek i wanilii na nosie z odrobiną pieprzu. Zabutelkowana z mocą 49,4%.
Picti Coast to nowy single malt stworzony przez Donalda MacKenzie i Mackay Smith z ich marki Islay Boys. Podąża ścieżką ich poprzedniej oferty Picti Tribe. Single malt ze szkockich wysp, leżakowany w starych beczkach po bourbonie, wciąż nietorfowany. Jest to zdecydowanie przybrzeżna, jodowana, świeża słona whisky, która pomaga odkryć świat Picti i Speyside.
Do tej mieszanki słodowej - Smooth & Sweet - Whisky Row pozyskała gamę whisky słodowych z regionu Highland. Nazwa jest trafną prognozą profilu smakowego - z owocami z sadu oraz kremowymi i woskowymi nutami. Aromat: gruszki i krem waniliowy, prowadzące do prażonych przypraw i cukierków typu krówki. Podniebienie: woskowe skórki i twaróg cytrynowy wraz z prażonym dębem i mżawką jedwabistego karmelu. Finisz: kruszonka jabłkowa i budyń.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Kompozycja dwóch rodzajów whisky z Highland i jednego ze Speyside - Clynelish, Teaninich, Dailuaine. Przedłużone dojrzewanie we francuskich dębowych beczkach o mocno wypalanych wiekach. Bogata, okrągła i słodka, zrównoważona śmiałym pikantnym charakterem i wanilią.
Destylarnia destyluje zaledwie dwa razy w roku, dwa miesiące latem, w trakcie wakacji oraz dwa miesiące zimą, w okresach, kiedy właściciele mają przerwę w pracach polowych. Stąd tak niewielka produkcja i tak rzadkie edycje. Dwie limitowane wersje, które pojawiają co roku, to Winter oraz Summer Batch. Najnowsza wersja to Daftmill 2010 Winter Batch Release, która powstała z vattingu 25 beczek (1st fill Bourbon barrels). Łącznie zabutelkowano na świat 6550 sztuk, z czego niewielka partia dotarła do Polski. Whisky zabutelkowana jest z mocą 46%, w naturalnym kolorze, bez filtracji. W aromacie na pierwszy plan wychodzą nuty owocowe ( jabłko i gruszka), słodycz miodu, zbożowo-kwiatowe akcenty, oraz delikatne, trawiaste nuty. Smak jest dokładnym odzwierciedleniem aromatów.
Gładka i elegancka whisky jest łatwa do spożycia i pyszna niezależnie od tego, jak ją pijesz, ze smakami cytrusów, brzoskwini, moreli i przypraw. Jest wytwarzana z ekologicznego szkockiego jęczmienia, którego naturalne plony i bogata gleba zapewniają głębię smaku. Delikatna fermentacja i destylacja podkreślają delikatny, owocowy smak spirytusu. Dojrzewa w specjalnie przygotowanych beczkach po czerwonym winie i amerykańskiej whisky, wraz z niewielką ilością beczek po sherry, aby rozwinąć charakterystyczne dla naszego ducha. Robi duże wrażenie przy najmniejszych wymiarach. Każda butelka jest certyfikowana jako organiczna, wyprodukowana w zweryfikowanej destylarni neutralnej pod względem emisji dwutlenku węgla i butelkowana w szklanej butelce pochodzącej w 100% z recyklingu.
Whisky z regionu Speyside dla początkujących. Bardzo kremowa, pachnąca biszkoptem, ogrzana dłońmi otwiera się miodem, wanilią i sokiem gruszki. W smaku wyczuwalne przyprawy, głównie cynamon i goździki. Długi, gładki i delikatny z trwającym posmakiem dymu finisz.
Glasgow Blend to whisky mieszana z niezwykle wysokim udziałem składnika malt - 65%. W recepturze odnajdziemy destylaty regionu Speyside dojrzewające w beczkach po Sherry, dymny destylat z wyspy Islay oraz whisky grain z Cameronbridge. Butelkowana z mocą 43% bez filtracji. Intensywny aromat egzotycznych przypraw - goździki i cynamon, słodko owocowy smak ciasta drożdżowego i tarty owocowej oraz aromat smoły, popiołu, dogasającego ogniska, szpitala i apteki.
Aberlour - 34%
Laphroaig 18%
Clynelish 10%
Cameronbridge 35%
Highland blend z hybrydowych beczek 3%
Mac-Talla Strata leżakowała przez 15 lat w beczkach po bourbonie i sherry. Whisky złożona i wielowarstwowa. Kolor głębokiego złota. Aromat wędzonego jęczmienia, bryzy morskiej, owoców morza. W smaku aksamitna konsystencja z ziemistym torfem i zimowymi przyprawami. Bogata, ciepła, rozgrzewająca z przydymionym finiszem.
AD/04.22:02 Whisky single malt destylowana w destylarni Ardnamurchan. Powstała z połączenia torfowych i nietorfowanych beczek po bourbonie i sherry. 65% Ex-Bourbon / 35% Ex-Sherry. Aromat - prażone pianki, olejek pomarańczowy i popcorn. Na podniebieniu - popcorn, sól morska, kordiał z limonki, zwęglone pianki, gorzka pomarańcza, gorzka czekolada, wędzonka. Butelkowana bez filtracji na zimno i sztucznych barwników.
Whisky Row to seria blended malt whisky od Gleann Mor Spirits, nazwana na cześć zapomnianej nazwy ulicy w Leith w Edynburgu, która była jednym z centrów magazynowania szkockiej whisky w XIX i XX wieku. Aromat: świeży, palony słód, ze szczyptą tytoniu, wędzonego mięsa i wybuchem słodyczy owoców tropikalnych. Smak: suchy dym torfowy i mokry żwir, prowadzący do skórki cytryny i ananasa w puszce wraz z nutami popiołu. Finisz: suszona morela i odrobina palonej gumy łączą się z dymiącym jęczmieniem.
Informujemy, iż nasz sklep internetowy wykorzystuje technologię plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności. Możesz w każdej chwili określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w swojej przeglądarce.