Masz ukończone 18 lat?

Masz ukończone 18 lat?

Jeśli chcesz korzystać z naszej strony internetowej, musisz być pełnoletni.

Torf to twór akumulacyjny pochodzenia organicznego, głównie roślinnego, składający się z niepełnie rozłożonych szczątków roślin oraz substancji mineralnych, zwykle piasku, choć czasem także żelaza lub fosforu. Rozkład roślin zachodzi w warunkach nadmiernego zawilgocenia/ zabagnienia wierzchniej warstwy gleby. Świeżo wydobyty posiada bardzo wysoką zawartość wody, po wysuszeniu wykorzystać go można do suszenia słodu jęczmiennego. Aromat dymu z tlącego się torfu jest na tyle intensywny i trwały, na tyle skutecznie przylega do ziaren jęczmienia, że po jego pełnej obróbce, fermentacji i destylacji, nadal będzie wyczuwalny w destylacie. Im dłuższe oddziaływanie dymu, tym bardziej dymna whisky ("peated"). Mając w zasięgu ręki pokłady torfu, dymną whisky można stworzyć wszędzie. Najnowsza edycja - whisky Waterford Ballybannon z poziomem fenoli 47 ppm. Tylko 11 500 rozlanych butelek.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.