Torf to twór akumulacyjny pochodzenia organicznego, głównie roślinnego, składający się z niepełnie rozłożonych szczątków roślin oraz substancji mineralnych, zwykle piasku, choć czasem także żelaza lub fosforu. Rozkład roślin zachodzi w warunkach nadmiernego zawilgocenia/ zabagnienia wierzchniej warstwy gleby. Świeżo wydobyty posiada bardzo wysoką zawartość wody, po wysuszeniu wykorzystać go można do suszenia słodu jęczmiennego. Aromat dymu z tlącego się torfu jest na tyle intensywny i trwały, na tyle skutecznie przylega do ziaren jęczmienia, że po jego pełnej obróbce, fermentacji i destylacji, nadal będzie wyczuwalny w destylacie. Im dłuższe oddziaływanie dymu, tym bardziej dymna whisky ("peated"). Mając w zasięgu ręki pokłady torfu, dymną whisky można stworzyć wszędzie. Najnowsza edycja - whisky Waterford Ballybannon z poziomem fenoli 47 ppm. Tylko 11 500 rozlanych butelek.

Może ci się spodobać również

Przeglądaj kolekcję naszych powiązanych produktów.

16 innych produktów w tej samej kategorii:

Przejrzyj kolekcję naszych produktów kategorii.

Komentarze

Na razie nie dodano żadnej recenzji.

Napisz swoją opinię

Waterford Ballybannon 50% [peated 47ppm]

Cała koncepcja whisky Waterford bazuje na filozofii "terroir", stawiając na warunki klimatyczne, rodzaj gleby, odmianę jęczmienia, które są głównym kreatorem smaku whisky. Około stu zakontraktowanych farmerów, którzy uprawiają jęczmień wyłącznie na potrzeby destylarni, a produkt każdej z farm składowany jest i poddawany procesom słodowania, zacierania, fermentacji i destylacji oddzielnie. Dzięki temu powstaje wiele wersji whisky, każda z informacją na butelce, z której farmy pochodził jęczmień.

Napisz swoją opinię