Rum pochodzący z Wenezueli i produkowany metodą solera. Santa Teresa to najstarszy wenezuelski wytwórca rumu, który swój trunek tworzy w jednej lokalizacji. Hacjenda Santa Teresa powstała w 1796 roku i jest położona w dolinie Aragua.
Dla ludzi związanych z marką, to coś więcej niż miejsce i dom. Santa Teresa przeżyła wojny, dyktatorów, rewolucje i inwazje. W tym miejscu od zawsze istnieje trzcina cukrowa, a od 1830 roku, nieprzerwanie, istnieje rum. Marka powstała dzięki przyjazdowi do Wenezueli młodego Niemca, Gustava Juliusa Vollmera, który zakochał się i ożenił z młodą Panchitą Rivas. Składniki, z których tworzony jest blend Santa Teresa uprawiane są na miejscu - trzcina cukrowa, ale też kawa czy kakao. Santa Teresa 1796 to elegancki rum, w którego skład wchodzą blendy leżakujące w beczkach po Bourbonie do 35 lat.
Ludzie stojący za rumem Santa Teresa wierzą, że wyjątkowo zbalansowana gładkość ich trunku możliwa jest tylko dzięki harmonii z wyjątkowym, naturalnym pięknem ich otoczenia. Z tego powodu marka dba o lokalne społeczności, inwestując w ich przyszłość, aby zaszczepić wartości i ideały, które pomogą rozkwitać przyszłym pokoleniom. Świetnym tego przykładem jest Projekt Alcatraz, który polega na rekrutacji gangów przestępczych, ich rehabilitacji i przywróceniu do społeczeństwa.
Santa Teresa to marka zbudowana przez pokolenia Maestro Ronero, czyli Master Blenderów. Każdy, kto aspiruje na miano Maestro Ronero uczy się pod czujnym okiem doświadczonego Santa Teresa Maestro. Kandydaci pilnie zdobywają wiedzą i umiejętności rzemieślnicze, rozwijają swoje zmysły, ćwiczą pamięć i przepisy wedle zasady "najpierw wypróbuj, a następnie przekaż kolejnemu pokoleniu".