W ofercie Thehisky.pl pojawiły się kolejne mezcale, czyli tradycyjne meksykańskie napoje alkoholowe produkowane z agawy. Asortyment poszerzył się o sześć pozycji pochodzących z kraju Ameryki Północnej.
Mazcale od dłuższego czasu podbijają cały świat, a o ich unikalnych walorach smakowo-aromatycznych mogą przekonać się również Polacy. Napój ten jest blisko spokrewniony z tequilą, ale różni się od niej zarówno procesem produkcji, jak i smakiem, a jego nazwa pochodzi z języka nahuatl – mexcalli, co oznacza „gotowana agawa”.
Od niedawna w ofercie TheWhisky.pl znajduje sześć nowych wypustów tego alkoholu. Pierwszy z nich - Agave de Cortes Anejo, jest podwójnie destylowany, leżakowany przez około 18 miesięcy w beczkach z białego, amerykańskiego dębu. Agave de Cortes to mezcal produkowany już od pięciu pokoleń przez rodzinę Cortes, przy użyciu tradycyjnych i naturalnych metod. W jego zapachu wyczuwalne są nuty karmelu i kokosa, a smak przywodzi na myśl skórkę pomarańczy i prażone orzechy. Z tej samej destylarni pochodzi wersja Agave de Cortes Reposado, która jest poddany podwójnemu procesowi destylacji. 100% agawy oraz leżakowanie w beczkach z amerykańskiego dębu przez sześć miesięcy gwarantuje najwyższą jakość tego produktu. Trzeci z tej rodziny jest mezcal Agave de Cortes Joven, prezentujący w smaku akcenty kojarzące się z francuskim koniakiem - cytrusowe i nieco ziołowe. Idealnie się sprawdza jako baza do letnich koktajli.
Nowościa jest także Mezcal Nuestra Soledad Lachigui Miahuatlán, pochodzący z serca regionu Oaxaca i produkowany z ogromnym poszanowaniem dla tradycji i ziemi. Wersja ta wyróżnia się elegancką równowagą pomiędzy świeżością agawy a subtelną dymnością. W aromacie wyczuwalne są nuty pieprzu, suszonych ziół, świeżych cytrusów i lekkiej mineralności, a w smaku – nuty pieczonej agawy, pieprzu z odrobiną słodyczy na finiszu. Z koli wypust o nazwie Nuestra Soledad San Baltazar Guelavila jest aromatyczny i świeży, z wyraźnymi nutami zielonej agawy, cytrusów i białego pieprzu. W tle pojawiają się akcenty mineralne i lekka dymność, która dodaje głębi. Na podniebieniu jest wytrawny, zrównoważony, o czystym, klarownym finiszu i delikatnej ostrości.
To co wyróżnia wersję Nuestra Soledad Matatlan to tradycyjna metoda rzemieślnicza jego wytwarzania – agawy są pieczone w ziemnych piecach, miażdżone kamiennym kołem tahona, a następnie fermentowane naturalnie i destylowane w miedzianych alembikach. Akurat ten trunek jest bardzo zbalansowany i wyrazisty, a w jego aromacie wyczuwalne są nuty pieczonej agawy, świeżych ziół i ziemistej dymności. Ostatnia z nowości to Nuestra Soledad Valles, który odzwierciedla unikalny charakter centralnych dolin Oaxaki – regionu o złożonym mikroklimacie, gdzie dzika przyroda łączy się z tradycją uprawy agawy. Proces jego produkcji, jak zawsze w przypadku Casa Cortés, oparty jest na rzemieślniczej metodzie: pieczenia agawy w kamiennych piecach, miażdżenia tahoną, naturalnej fermentacji w otwartych kadziach i podwójnej destylacji w miedzianych alembikach. Wszystko to nadaje temu mezcalowi głębi i autentyczności.
Pełna oferta mezcali i tequili znajduje się pod linkiem: https://thewhisky.pl/138-tequila-mezcal.