Nowa marka whisky single malt ze szkockiej wyspy Islay od niezależnej firmy dystrybucyjnej Morrison rozbudowuje swoją kolekcją. W asortymencie wysokoprocentowych trunków Mac-Talla w e-sklepie TheWhisky.pl pojawiły się trzy wersje: Virgin Oak LE 2025, Flora oraz Mara Cask Strength.
Pierwsza z nowości - Mac-Talla Virgin Oak LE 2025 (53,8%), to limitowana edycja szkockiej whisky single malt pochodzącej z krainy torfu, morskiej bryzy i potężnych aromatów. Ta edycja stanowi niecodzienne połączenie klasycznego, dymnego charakteru Islay z wpływem dziewiczych (nieużywanych wcześniej) beczek z amerykańskiego dębu, które nadają destylatowi zupełnie nowy wymiar. W aromacie tej wersji dominują głębokie przyprawy dębowe, łączące się z nutami jabłek w karmelu i muscovado, tworząc tym samym bogaty i zachęcający bukiet.
Jeśli chodzi o jej profil smakowy, to na podniebieniu wyczuwalne są akcenty dymionego dębu, ciepłych przypraw korzennych, lepkiego puddingu toffi oraz kremowego maślanego karmelu.
Drugą, premierową pozycją w ofercie TheWhisky jest wersja Flora (48,2%), stanowiąca hołd dla dzikich kwiatów i nadmorskiego charakteru wyspy Islay. Alkohol ten leżakuje w 70% w beczkach po sherry (kombinacja pierwszego napełnienia Oloroso i drugiego napełnienia Pedro Ximénez) oraz w 30% w beczkach po bourbonie.
Flora jest niefiltrowana na zimno, z aromatami delikatnych nut kwiatowych, przypominających kwitnące łąki, z akcentami dojrzałych owoców i aromatycznych przypraw drzewnych. Zaś jej smak stanowi subtelne połączenie wrzosu z lekkim torfowym dymem oraz nutami orzechowymi.
Nazwa ostatniej z nowości – „Mara” Cask Strength (58,2%) pochodzi z języka gaelickiego i oznacza morze, co idealnie oddaje charakter tej whisky – dzikiej, słonej i pełnej morskiego ducha. Wersja Cask Strength została zabutelkowana bez rozcieńczania wodą, prosto z beczki, co pozwala doświadczyć pełnej mocy i autentyczności smaku. Aromat jest intensywnie torfowy, z dominującą nutą dymu drzewnego, sadzy i ogniska nad morzem. W tle pojawiają się nuty soli morskiej, jodu oraz subtelne akcenty cytrusów i białego pieprzu. Smak z kolei jest mocny i ekspresyjny. Na pierwszym planie znajdują się: torf, popiół i dym, a po chwili rozwijają się bardziej złożone warstwy – słodka wanilia, kremowy jęczmień, pieczone jabłka oraz odrobina lukrecji i korzennych przypraw. Whisky ta dojrzewa w beczkach z amerykańskiego dębu, głównie po bourbonie.
Pełna oferta whisky Mac-Talla dostępna jest pod adresem: https://thewhisky.pl/10-whisky-ze-szkocji?q=Marka-Mac%5C-Talla .