Dotychczasowa rodzina szkockich trunków spod szyldu Old Perth w sklepie TheWhisky.pl powiększyła się o dwie pozycje. Wersje Solera LE 2025 oraz Double Wood z pewnością przypadną do gustu tym wszystkim koneserom, którzy szukają w trunkach cech tradycyjnych szkockich whisky.
Pierwsza w nowości produktowych - Old Perth Solera LE 2025, to wyjątkowa edycja limitowana, która wyróżnia się zarówno swoją historią, jak i intensywnym, pełnym smakiem. Whisky ta jest wynikiem starannego procesu produkcji, który wykorzystuje metodę solera, co jest rzadkością w przypadku whisky szkockiej. Dzięki temu procesowi, w którym pojemniki zawierają mieszankę whisky w różnych fazach dojrzewania, Old Perth Solera uzyskuje niepowtarzalną głębię i złożoność smaku.
Whisky ta ma piękny, głęboki bursztynowy kolor, który świadczy o jej długim dojrzewaniu w dębowych beczkach, natomiast w aromacie dominuje połączenie miodu, wanilii i przypraw korzennych, wzbogacone o nuty suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi oraz subtelna, dymna nuta torfu. Całość jest harmonijna, a intensywność aromatu jest zauważalna już przy pierwszym kontakcie z kieliszkiem.
Również pod względem smaku jej posiadacze nie będą rozczarowani. Wyczuwalne są w niej intensywne nuty karmelu, ciemnej czekolady oraz przypraw, takich jak cynamon i goździki. Dodatkowo, wyraźnie daje się wyczuć delikatną owocowość, z nutami pomarańczy, suszonych owoców i miodu. Whisky ta jest gładka, ale równocześnie pełna mocy, co jest efektem jej wysokiego poziomu alkoholu (57,6%). Wyważona słodycz oraz delikatna przyprawowość sprawiają, że każda kolejna warstwa smaku jest niezwykle satysfakcjonująca.
Ciekawą propozycją jest również drugi nowy wypust tej marki - Old Perth Double Wood, który przyciąga uwagę swoim wyjątkowym procesem dojrzewania oraz charakterystycznym smakiem. Jest to przykład Blended Malt, który łączy w sobie najlepsze cechy tradycyjnych szkockich whisky, dojrzewających w dwóch różnych rodzajach beczek – stąd nazwa Double Wood.
Wersja ta ma głęboki, złocisty kolor, który sugeruje dojrzałość i pełnię smaku, a jej klarowność świadczy o staranności w procesie produkcji. Na nosie na pierwszy plan wysuwają się bogate aromaty suszonych owoców, zwłaszcza rodzynek i śliwek, które wprowadzają w wyjątkowo ciepłą, słodką atmosferę. Z czasem do tego miksu dochodzą nuty wanilii, miodu i delikatnych przypraw, takich jak cynamon i goździki. Całość uzupełniają subtelne akcenty dębu, które świadczą o długim dojrzewaniu whisky w beczkach po bourbonie i beczkach po sherry.
Smak jest równie intrygujący. Na podniebieniu Old Perth Double Wood jest zrównoważona, z wyraźnymi nutami owoców – zwłaszcza suszonych śliwek i moreli, które doskonale łączą się z delikatną słodyczą miodu i karmelu. Do tego dochodzą przyprawy, w tym cynamon i nuty czekolady. Whisky ta jest gładka, ale jednocześnie zaskakuje głębią i strukturą, a wyczuwalny wpływ beczek po sherry nadaje jej charakterystyczną, lekko winno-słodką nutę.
Old Perth Double Wood to bez wątpienia wersja, która łączy klasyczne elementy szkockiego rzemiosła z nowoczesnym podejściem do dojrzewania. Dzięki maturacji w dwóch rodzajach beczek, zyskuje ona unikalny, bogaty smak, który będzie w pełni doceniony przez miłośników bardziej złożonych, owocowych whisky z subtelnymi nutami przyprawowymi.
Pełną ofertę whisky marki Old Perth znaleźć można pod adresem: https://thewhisky.pl/10-whisky-ze-szkocji?q=Marka-Old+Perth+Distillery .